Dečija i preventivna stomatologija

VAŽNO JE POČETI SA PREVENCIJOM NA VREME

Dečija i preventivna stomatologija

Dečija stomatologija je deo dentalne medicine koja se bavi prevencijom i lečenjem zuba kod dece.

Oralno zdravlje dece započinje pravilnim navikama održavanja oralne higijene koja deca mogu usvojiti u ranoj dobi i tako preventivno uticati na nastanak karijesa na mlečnim, a kasnije i na stalnim zubima.

Naši doktori  blisko saradjuju sa roditeljima kako bi stvorili pozitivan odnos detata prema ordinaciji i stomatološkim terapijama i kako bi našim malim pacijentima osigurali da se osećaju ugodno, sigurno i opušteno.

Prvu posetu vašeg deteta kod stomatologa trebalo bi planirati već u prvoj godini života, prilikom nicanja prvih mlečnih zuba.

Ovakvim ranim pristupom mogu se na vreme primetiti eventualni problemi u oralnom zdravlju deteta, a roditelji se mogu informisati o važnosti preventivnih mera kao što su pravilna metoda pranja zuba, izbora zubne paste i četkice.

Zdravlje mlečnih zuba je izrazito bitno jer oni čuvaju mesto stalnim zubima i prilikom izbijanja stalnog zuba usmeravaju njegov rast, a ujedno utiču i na pravilan razvoj vilice.

Redovnim stomatološkim posetama na vreme se može prepoznati ortodontska anomalija već u najranijem uzrastu deteta.

Vrlo je bitno da prva poseta stomatološkoj ordinaciji bude kada još uvek nema potrebe za stomatološkim lečenjem kako bi dete odlazak u ordinaciju doživelo kao nešto potpuno prirodno.

Kada se ukaže potreba za terapijom da dete će biti spremno i bez straha se prepustiti određenom zahvatu.

  1. Radimo na tome da dete stekne poverenje u stomatologa, zato je bitno da prva poseta bude kada još nema potrebe za stomatološkom intervencijom kako bi dete posetu kod stomatologa doživelo kao nešto potpuno prirodno.
  2. Ako je dete malo i još samostalno ne pere zube, podučavamo roditelje kako mogu da brinu za prve zubiće svojih mališana i kako olakšati njihovo izbijanje bez nervoze i plača.
  3. Decu, koja samostalno brinu o zdravlju zuba, upoznajemo sa zubima, učimo ih kako da ispravno održavaju oralnu higijenu.
  4. Kroz zanimljive ilustracije i priču animiramo ih da nauče šta je karijes i zašto je bitno redovno i pravilno održavati zube, a kroz igru nastojimo i izvršiti pregled trenutnog stanja zuba i desni.

Mlečni zubi počinju da niču oko šestog meseca života, a do treće godine u ustima će biti prisutno svih 20 mlečnih zuba.

Vrlo je važno očuvati mlečne zube jer oni čuvaju mesto stalnim zubima i prilikom izbijanja stalnog zuba usmeravaju njegov rast. Tako da u slučaju preranog gubitka mlečnih zuba dolazi do pogrešnog položaja nicanja stalnih zuba, odnosno različitih ortodontskih anomalija.

Stalni zubi resorbuju korene mlečnih prethodnika pri čemu se ovi rasklimaju i sami ispadnu, a u slučajevima kada je ispadanje otežano stomatolog može izvaditi mlečne zube.

Fluorizacija zuba je proces koji treba redovno preventivno sprovoditi na 6 meseci do godinu dana.

Najbolje je proces izvesti tokom redovne kontrole kod stomatologa, nakon uklanjanja kamenca ili profesionalnog čišćenja zuba. Zubi moraju biti u potpunosti čisti i bez naslaga kako bi efekat bio potpun.

Poželjno je i da svi zubi budu zdravi, odnosno bez procesa i karijesa. Tretman se izvodi stavljanjem posebnih gelova direktno na zube i traje oko 15 do 20 minuta. Za to vreme pacijent drži usta blago otvorena, kako ne bi došlo do spiranja gela pljuvačkom. Redovna upotreba paste za zube je često dovoljna da održava postignute rezultate između dve kontrole.

Zalivanje fisura je preventivni postupak kojim nastojimo da sprečimo razvoj karijesa na novoizniklim stalnim zubima.

Fisure su usekline na kruni zuba koje se nalaze između zubnih kvržica.

Oblik i dubina fisura razlikuju se između pojedinaca, a utiču na rizik od pojave karijesa.

Duboke fisure s uskim ušćem od kog se nastavlja proširenje predstavljaju mesta koja su pogodna za skupljanje dentalnog plaka i stvaranje karijesa.

Potpuno bezbolno i bez „brušenja" zuba, fisure zuba se očiste i zaliju kompozitnim materijalom koji bojom odgovara boji zuba i tako čuvaju estetiku.

Postupak zalivanja fisura je preporučljivo uraditi odmah nakon nicanja stalnih zuba!

Obuka održavanja oralne higijene

1.000 din

Dečija i preventivna stomatologija

Uklanjanje mekih i tvrdih naslaga

1.500 din

Dečija i preventivna stomatologija

Fluorizacija zuba

1.000 din

Dečija i preventivna stomatologija

Zalivanje fisura

1.500 din

Dečija i preventivna stomatologija

Vađenje mlečnog zuba

1.500 din

Dečija i preventivna stomatologija

GJC ispuni

1.500 din

Dečija i preventivna stomatologija

FLUORIZACIJA ZUBA

Fluorizacija zuba je proces koji treba redovno preventivno sprovoditi na 6 meseci do godinu dana. Najbolje je proces izvesti tokom redovne kontrole kod stomatologa, nakon uklanjanja kamenca ili profesionalnog čišćenja zuba. Zubi moraju biti u potpunosti čisti i bez naslaga kako bi efekat bio potpun. Poželjno je i da svi zubi budu zdravi, odnosno bez procesa i karijesa. Tretman se izvodi stavljanjem posebnih gelova direktno na zube i traje oko 15 do 20 minuta. Za to vreme pacijent drži usta blago otvorena, kako ne bi došlo do spiranja gela pljuvačkom. Redovna upotreba paste za zube je često dovoljna da održava postignute rezultate između dve kontrole.


ZALIVANJE FISURA

Zalivanje fisura je preventivni postupak kojim nastojimo da sprečimo razvoj karijesa na novoizniklim stalnim zubima. Fisure su usekline na kruni zuba koje se nalaze između zubnih kvržica. Oblik i dubina fisura razlikuju se između pojedinaca, a utiču na rizik od pojave karijesa. Duboke fisure s uskim ušćem od kog se nastavlja proširenje predstavljaju mesta koja su pogodna za skupljanje dentalnog plaka i stvaranje karijesa.
Potpuno bezbolno i bez „brušenja" zuba, fisure zuba se očiste i zaliju kompozitnim materijalom koji bojom odgovara boji zuba i tako čuvaju estetiku. Postupak zalivanja fisura je preporučljivo uraditi odmah nakon nicanja stalnih zuba!

Mileve Marić Ajnštajn 26

11070, Novi Beograd

062 497 237

Pozovite nas!

Radno Vreme

Pon - Pet: 12.00 - 20.00

Zakažite Pregled

info@dentina.rs