Parodontologija

BOLEST TKIVA ZUBA

PARODONTOLOGIJA

Parodontopatija je bolest koja zahvata i razara sva potporna tkiva zuba (desni, cement, periodontalni ligament i alveolarnu kost).

Bolest prolazi kroz četiri faze, a na kraju dolazi do luksiranja (klaćenja) i gubitka zuba. Glavni uzročni faktor za nastanak parodontopatije je zubni plak a veoma značajni su i genetska predispozicija, dijabetes i pušenje. Takođe, čvrste zubne naslage (kamenac i konkrementi), neadekvatno urađeni ispuni i protetske nadoknade, traumatski kontakti i karijes doprinose nastanku i razvoju parodontopatije.

Uklanjanje zubnog kamenca i poliranje

2.000 din

Parodontologija

Peskiranje zuba

2.500 din

Parodontologija

Obrada (kiretaža) parodontalnog džepa

1.000 din

Parodontologija

SIMPTOMI

Parodontopatija se ispoljava sledećim simptomima i znacima: krvarenjem i upalom desni, prisustvom zubnog kamenca i konkremenata, neprijatnim zadahom, prisustvom parodontalnih džepova, povlačenjem desni i ogolićavanjem vratova i korenova zuba, pomeranjem zuba, a u završnoj fazi klaćenjem i ispadanjem zuba.


LEČENJE

Lečenje parodontopatije je kompleksno i dugotrajno. Uspeh lečenja zavisi od motivacije pacijenta i njegove spremnosti na saradnju. Preduslov uspešnog lečenja je uspostavljenje adekvatne oralne higijene. Plan lečenja podrazumeva: uklanjanje mekih i čvrstih naslaga, zamenu neodgovarajućih ispuna i protetskih radova, sanacija usne duplje, obrada parodontalnih džepova, uravnoteženje zagrižaja, upotrebu antibiotika i hirurške intervencije.
Hirurška terapija parodontopatije – režanj operacija – podrazumeva da se napravi rez, odigne gingiva oko zuba i parodontalni džep očisti pod direktnom kontrolom oka. U toku intervencije mogu se dodati i veštačka kost i membrana koji pospešuju reparaciju tkiva parodoncijuma. Hirurška terapija parodontopatije ima za cilj da smanji dubinu parodontalnih džepova i uspešno se izvodi u našoj ordinaciji.

ZAKAŽITE PREGLED

Popunite kontakt formu i mi ćemo Vas kontaktirati u toku našeg radnog vremena.

Mileve Marić Ajnštajn 26

11070, Novi Beograd

062 497 237

Pozovite nas!

Radno Vreme

Pon - Pet: 12.00 - 20.00

Zakažite Pregled

info@dentina.rs